Instytut zajmujący się klimatem wydał raport w którym jest mowa o wpływie zmian klimatu na produkcję kawy. Wynika z niego, że w najbliższych latach jej produkcja będzie malała.

Jak się okazało, znaczący wpływ na produkcję kawy ma klimat, a zwłaszcza wysokie temperatury oraz opady. Już teraz producenci kawy z Ameryki Środkowej oraz Wschodniej Afryki odczuwają wpływ wysokich temperatur. W Tanzanii w ciągu 50 lat produkcja kawy spadła o około 50%. Dane pokazują, że średnio przy wzroście temperatury o 1°C, plony zmniejszają się aż o 37 kg na hektar. Zmianami najbardziej dotknięci są producenci kawy typu Arabica. Stanowi ona ok. 70% globalnej sprzedaży i jest jedną z najlepszych jakościowo kaw na rynku. Niestety, wysokie temperatury mocno wpływają na zapach, smak oraz aromat kawy. Co więcej, Instytut przewiduje, że do 2050 roku produkcja kawy zmniejszy się o 50%, a do roku 2080 zabraknie dziko rosnącej kawy. Wszystko wskazuje więc na to, że za kilkanaście lat kawa będzie smakowała zupełnie inaczej niż teraz, a winowajcą będzie nie kto inny jak zmieniający się klimat.