W jakiej temperaturze zamarza woda morska?
W jakiej temperaturze zamarza woda morska? (pixabay.com)

Wiele osób z nas słyszało, że woda morska zamarza w nieco innej temperaturze niż zwykła, tak zwana woda słodka. Nic dziwnego, skoro zawiera sól, która wysypana na lód skutecznie go roztapia. Czym to jest spowodowane i co dokładnie dzieje się z wodą morską, gdy ta zamarznie?

Właściwości fizyczne wody morskiej (słonej)

Okazuje się, że woda morska ma trochę inne właściwości niż zwykła woda (słodka). Przez co również zamarza w innej temperaturze. W jej skład wchodzi sól, która w zasadzie komplikuje całą sprawę, ale tylko pozornie. Zarówno woda w oceanach jak i zwykła zamarzają tak samo, ale przy innej wartości na termometrze. Woda, którą pijemy zamarza przy temperaturze poniżej 0°C, zaś słona zmienia swój stan skupienia przy wartości -1,9°C.

Im większa ilość soli w wodzie, tym temperatura zamarzania jest niższa. Podana wartość temperatury zamarzania dotyczy wody o zasoleniu wynoszącym około 32-34%.

Czy lód też jest słony?

Nie lada ciekawostką jest, że lód powstały przy zamarznięciu wody morskiej nie jest aż tak słony, gdyż zawiera tylko śladowe ilości soli. Można go więc spokojnie roztopić i pić. A tego lodu jest sporo, ponieważ około 15% oceanów pokrytych jest lodem, co odpowiada powierzchni 25 milionów kilometrów kwadratowych.

Podziel się swoją opinią!
Love
Haha
Wow
Sad
Angry