Wiele osób z nas słyszało, że woda morska zamarza w nieco innej temperaturze niż zwykła, tak zwana woda słodka. Nic dziwnego, skoro zawiera sól, która wysypana na lód skutecznie go roztapia. Czym to jest spowodowane i co dokładnie dzieje się z wodą morską, gdy ta zamarznie?

Okazuje się, że woda morska ma trochę inne właściwości niż zwykła woda. Przez co również zamarza w innej temperaturze. W jej skład wchodzi sól, która w zasadzie komplikuje całą sprawę, ale tylko pozornie. Zarówno woda w oceanach jak i zwykła zamarzają tak samo, ale przy innej wartości na termometrze. Woda, którą pijemy zamarza przy temperaturze poniżej 0*C, zaś słona zmienia swój stan skupienia przy wartości -1,9*C.

Nie lada ciekawostką jest, że lód powstały przy zamarznięciu wody morskiej nie jest aż tak słony, gdyż zawiera tylko śladowe ilości soli. Można go więc spokojnie roztopić i pić. A tego lodu jest sporo, ponieważ około 15% oceanów pokrytych jest lodem, co odpowiada powierzchni 25 milionów kilometrów.